Categorieën

  • Import
  • Wijn & Thee
  • Delicatessen
  • Kesbeke
  • Alkena Zijden onderkleding
  • Alkena Zijden Baby- & Kinderkleding
  • Pantykousen van Kunert & Hudson
  • Ihr
  • Hygiëne en schoonmaak

Kesbeke / Zilveruien 370 ml

Zilveruien 370 ml
Zilveruien 370 ml

De bekende verse zilveruien ingelegd op zoet zure azijn volgens oud familie recept.

€ 1,34
Prijs per 

 

Aantal: 
Bestellen

Kesbeke Zilveruitjes 370 ml

Inhoud: 370 ml
Verpakt in glas

Houdbaarheid: Max. 3 jaar na productie
Opslaan in een vorstvrije omgeving.


Ingrediënten:

Uien, voedingszuur: azijn, zout, conserveermiddel E223 zoetstof: saccharine, aroma


Allergie informatie: Bevat Mosterdzaad


Inhoud ml: 370 ml
Netto: 340 gr
Uitlekgewicht: 180 gr 
              
Geen van bovenstaande ingrediënten zijn genetisch gemanipuleerd en of afkomstig van genetisch gemanipuleerde producten.

Achtergrond informatie:
 

 

Zilveruitjes zijn in azijn ingelegde kleine uitjes.
 

Zilveruitjes worden niet groter dan één tot 1,5 centimeter. Ze danken hun aanduiding zilver aan hun - vanwege de azijn - glimmende witte schil. Ze worden letterlijk omschreven als een inmaakuitje met zilverachtig vlies. Ze werden ook wel meloesuien of zilvervliesuien genoemd.

Andere uien zijn veelal geel of rood. Zilveruien worden vooral in het zuur of zoetzuur ingemaakt. Ook worden ze gebruikt als garnituur. Zilveruien zijn ook zeer geschikt om mee te koken in soepen of stoofschotels. Ze zijn vers niet vaak verkrijgbaar. Ondanks de afwijkende maat en kleur zijn zilveruien echt 'gewone' uien.

 

De gewone Allium cepa wordt gezaaid van maart tot mei en geoogst in juli en augustus. Door veel zaadjes per oppervlakte-eenheid te zaaien zitten de uitjes elkaar in de weg bij het groeien en worden ze niet groter dan de afmeting die voor zilveruitjes is gewenst.

De uitjes moeten voldoende diep (zo'n 5 centimeter) worden gezaaid, om te voorkomen dat de uitjes groen worden. Ze zijn rijp als het loof begint af te sterven, waarna de uitjes worden gerooid.

 

In de natuurgeneeskunde gaat men ervan uit dat uien bloeddruk en cholesterolverlagend werken, de eetlust bevorderen en slijmoplossend werken bij verkoudheid en bronchitis. 

 

Zilveruitjes zijn een oer Nederlands product, dat bovendien ook nog lekker en gezond is. Ze bevatten niet alleen veel vitamines (A, B, C en E) en mineralen, maar ook heel weinig calorieën.

Daarnaast zijn zilveruitjes rijk aan antioxidanten, zwavelhoudende etherische olie en bevatten ze stoffen die een helende werking hebben bij verwondingen.

Deze mooie kleine uitjes worden al meer dan 100 jaar in ons land geteeld en wereldwijd geëxporteerd.

 

Nederland is qua klimaat en bodem dan ook het meest geschikt voor de teelt van zilveruitjes en het mag dan ook geen toeval heten dat 70% van de totale wereldproductie aan zilveruitjes uit Nederland komt.


 
Kesbeke over Kesbeke: (
http://www.kesbeke.nl/)
 
Kesbeke is nog de enige inleggerij van echte Amsterdamse Tafelzuren. Sinds 1999 geleid door Oos, derde generatie Kesbeke. Zijn grootvader, Charles Kesbeke, de grondlegger van het bedrijf, begon in 1948 in een keldertje in hartje Amsterdam, aan het Waterlooplein. Hij was naar Amsterdam verhuisd nadat hij in Zeeland was gestopt met zijn bakkerij. In Amsterdam vond Charles nieuwe mogelijkheden. In tafelzuur, want Amsterdammers bleken daar een grote voorliefde voor te hebben. In dat keldertje werden de eerste augurken en uien gewassen, gepekeld en in glazen potten gepasteuriseerd. Dat pasteuriseren deed hij, bij gebrek aan beter, in vuilnisbakken die hij op de markt en in de omgeving 'gevonden' had. Hij verkocht het zuur vaak ook in de kroeg, hij hield van gezelligheid en een praatje. Charles was goed bevriend met de stokers van de jeneverfabriek in de buurt... en zuur past prima bij een borreltje.

Tafelzuur van Kesbeke werd langzaamaan bekend.
 
Mensen vonden het lekker.Toen Camiel, de zoon van Charles, de zaak overnam, werd de groei van het bedrijf een feit. Samen met zijn vrouw Olga (in 2011 overleden) heeft Camiel (in 2010 overleden) het bedrijf vele jaren geleid. In de jaren na de oorlog moesten veel zuurinleggerijen al dan niet noodgedwongen stoppen. Dat kwam mede omdat de prijs steeds meer onder druk kwam te staan. Camiel ging daar niet in mee, hij wilde kwaliteit blijven leveren. En dat is gelukt. Hij heeft de aanzet gegeven om het bedrijf uit te bouwen.

Camiel was een Amsterdammer in hart en nieren: hij hield van een geintje maar was ook altijd eerlijk en recht door zee. Hij was heer en meester in de zouterij. Camiel stond ook bekend als een sober mens. Hij had één pak en één das. Dat pak met die das droeg hij alleen als het echt nodig was.
 
Met het verdwijnen van de tuinderijen in de omgeving worden de augurken nu niet meer in Amsterdam geteeld. Ook het pellen van uien gebeurt niet meer, zoals voorheen, door mensen uit de buurt waar een paar zakken werden gebracht en opgehaald. Dat gebeurt nu in het buitenland, zoals veel bedrijven dat noodgedwongen doen. Maar het vakwerk, het inleggen in zuur, zal altijd in de fabriek in Amsterdam blijven gebeuren. Kesbeke b.v. is en blijft een écht ambachtelijk familiebedrijf.
 
De familietraditie zet door. Ook nu staat er weer een Kesbeke aan het roer. Oos, zoon van Camiel, hielp mee de munten en briefgeld te sorteren die zijn vader een dag eerder had opgehaald bij visboeren. En tijdens de zomervakantie moest hij werken in de fabriek. Oos is nu de 'directeur met hart', zoals hij wel wordt genoemd. Bij Oos staat de deur altijd open, voor iedereen. De medewerkers zijn wat hem betreft één grote familie. Zo was het bij Camiel ('Kes', zoals hij werd genoemd), zo is het op de dag van vandaag bij Oos. Helpen en bijspringen waar je kunt is het credo.
Onder zijn stimulerende leiding is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste Amsterdamse inleggerij van dit moment. Hij heeft er een modern bedrijf van gemaakt en gezorgd dat diverse certificeringen werden gehaald.
 
Innoveren is de kracht van het bedrijf. En daar is iedereen in het bedrijf bij betrokken. Ook degene die bij Kesbeke het kantoor schoonmaakt mag zijn zegje zeggen over een nieuw product. Aan het einde van de dag worden de nieuwe ideeën bekeken, geproefd en beoordeeld. Oos: 'Mensen willen echt lekker zuur, kwaliteit.

Een pot Amsterdamse Uien kost bij ons zomaar 30% meer dan bij een goedkoop import-merk. Vind je het gek? Onze uien worden handgeschild, handmatig ingelegd en in een mooi potje gedaan door onze mensen die een normaal salaris krijgen. Bij ons vind je eerlijke producten met een heerlijke smaak, en niet duur. Een biertje op het terras in Amsterdam is stukken duurder'.
 
In de wintermaanden worden de Amsterdamse uien, wortels, selderij, kappertjes, piccallily en diverse mixen ingelegd. In de zomer worden de augurken en komkommers verwerkt. Ze worden gesorteerd op maat en kwaliteit, Oos: 'Als er een plekkie aan zit, gaat-ie er subiet tussenuit. Augurken die 's morgen zijn geplukt, gaan direct naar ons toe.

Augurken groeien snel. Bij mooi weer kan het bloemetje al in een paar dagen uitgroeien tot een flinke augurk. Daarom hebben we zo'n spannend vak! Je moet altijd opletten'.