Categorieën

  • Import
  • Wijn & Thee
  • Delicatessen
  • Kesbeke
  • Alkena Zijden onderkleding
  • Alkena Zijden Baby- & Kinderkleding
  • Pantykousen van Kunert & Hudson
  • Ihr
  • Hygiëne en schoonmaak

Delicatessen / Dadels Medjoul Super Jumbo

Dadels Medjoul Super Jumbo

Lekker en gezond en ook heerlijk bij de borrel gevuld met roomkaas!

€ 2,99
Prijs per 200 gr

 

Aantal: 
Bestellen

Een dadel is een langwerpige, vingervormige vrucht van ongeveer 5 centimeter. Dadels zijn de vruchten van de dadelpalmboom. Deze steenvruchten hebben een bruinglanzende huid en een harde pit.

Dadels behoren tot de oudst gecultiveerde vruchten ter wereld. Al 3000 jaar voor onze jaartelling waren dadels bekend. Tegenwoordig worden ze vooral geteeld in Noord-Afrika, Arabische landen, Californië en Australië.

De zogenoemde Medjooldadels staan bekend als de Rolls Royce onder de dadels: groot, boterzacht, zoet en heel lekker. Deze dadels zijn puur en zonder toevoeging van suiker.

Waarom de dadel gezond is:
Dadels zijn rijk aan diverse vitamines en mineralen, waaronder vitamine B6, magnesium en kalium. Dat maakt dat het eten van dadels verschillende gezondheidsvoordelen kan opleveren.
1. Verbetert de hersenfunctie
Dadels zijn (net zoals bananen) rijk aan vitamine B6. Deze stof kan ervoor zorgen dat de hersenfunctie verbetert, waardoor je beter in staat bent om informatie op te slaan en op te halen wanneer je het nodig hebt [1,8].
2. Verlaagt het triglyceridengehalte
Triglyceriden zijn een soort vet in de bloedbaan. Volgens een onderzoek aan de Technion-Israel Institute of Technology kunnen dadels de hoeveelheid van deze vetsoort verminderen. Wanneer het triglyceridengehalte in het bloed gedaald is, heb je minder kans op een hartaanval, een beroerte of aderverkalking.
Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Journal of Agricultural and Food Chemistry, heeft bevestigd dat dadels het triglyceridengehalte met 8 tot 15% kunnen verlagen [3].
3. Verbetert je weerstand
Dadels zijn rijk aan vezels, die je spijsvertering in optimale conditie houden.
Een goede weerstand begint in de spijsvertering. Vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en ‘schrobben’ de darmwand schoon. Ook helpen vezels bij het verbeteren van de stoelgang.
4. Kan de bloeddruk verlagen
Dadels zijn rijk aan magnesium en kalium. Van beide mineralen is aangetoond dat deze kunnen bijdragen aan het verlagen van de bloeddruk [1,4,5].
Magnesium is tevens belangrijk voor een optimale stofwisseling en helpt je om te ontspannen. Mensen die veel koffie of alcohol drinken of veel stress ervaren, verbruiken extra magnesium. Dadels kunnen je helpen om je magnesiumvoorraad op peil te houden.
5. Zorgt voor een gezonde zwangerschap
Uit een onderzoek waar 69 vrouwen aan deelnamen blijkt dat dadels positieve effecten kunnen hebben op de zwangerschap en de bevalling [1,6].
6. Kan het slechte cholesterol verminderen
Een dadel bevat 1,6 gram vezels. Vezels kunnen zich aan het slechte cholesterol in het lichaam binden, om het zo uit het lichaam te krijgen. Het eten van dadels kan daarom een cholesterolverlagende werking hebben [3].
7. Heeft een ontstekingsremmende werking
Doordat dadels rijk zijn aan magnesium, kan het eten van deze fruitsoort bijdragen aan een verminderde kans op hart- en vaatziekten, artritis (gewrichtspijn), alzheimer en nog veel meer gezondheidsklachten [1,7].
8. Goed voor de botten
Dadels bevatten kalium, calcium en fosfor: drie waardevolle voedingsstoffen die voor gezonde botten en tanden zorgen. Dadels zijn een goede bron van calcium voor mensen die dit mineraal niet uit zuivel willen halen.

Voedingswaarde van dadels:
Een portie Medjoul dadels (2 stuks) bevat de volgende voedingswaarden:
Energie: 133 calorieën
Koolhydraten: 32,8 gram
Suikers: 32 gram

Eiwitten: 0,8 gram
Vetten: 0 gram
Vezels: 3,2 gram
Vitamines en mineralen:
Vitamine A: 2% ADH
Vitamine B1: 2% ADH
Vitamine B2: 2% ADH
Vitamine B3: 4% ADH
Vitamine B5: 4% ADH
Vitamine B6: 6% ADH
Vitamine K: 2% ADH
Foliumzuur: 2% ADH
Magnesium: 6% ADH
Kalium: 10% ADH
Koper: 8% ADH
Mangaan: 8% ADH
Naast deze vitamines en mineralen bevatten dadels ook kleine hoeveelheden calcium, ijzer, fosfor en zink.